Az alkohol evolúciója – érdekességek az alkohol történelméből
Alkoholt már a sumérok is fogyasztottak, de csakis a vallás szerves részét képezte és általában az isteneknek ajánlották fel a finom nedűt. Az ókori Egyiptomban nem csak a kenyér, hanem a sör is a napi eledel része volt. A sört kifejezetten az istenek italának tekintették. Legfőképpen árpát és búzát használtak sör készítésére.
A bortermelésnek az egyik legkorábbi ismert központja az ókori Görögország volt. A korai görög vallási kultúrában az alkohol kulcsszerepet játszott. A Földközi-tenger régióiban még fizetőeszközként is használták mind a bort, mind más alkoholos italokat. A bort, betegségek kezelésére is alkalmazták, illetve még saját istene is volt a görög társadalomban.
Az ókori rómaiak is előszeretettel fogyasztottak bort. Azonban központilag szabályozták a szőlőtermelést, hogy ezzel is növeljék a római bor iránti keresletet. A római katonák egyik kedvenc itala lett a bor, de a római írók is nagyon kedvelték ezt az italt, olyannyira, hogy vizet nem is szívesen fogyasztottak.
Kínában nagyon szerették az úgynevezett természetes alkoholokat, amelyeket virágok és gyümölcsök erjesztésével hoztak létre. Itt is szent italként tekintettek az alkoholra. Nem csak a különféle ünnepségeken fogyasztották, hanem betegségeket is kezeltek alkohol segítségével, illetve az egészség megőrzésére is itták.
Egyes régészek úgy vélik, hogy a sör készítése korábbi időpontra tehető, mint maga a kenyér. És az emberek azért kezdtek el mezőgazdasággal foglalkozni, hogy búzát termesszenek, de erre a gabonára elsősorban nem a kenyér, hanem a sörkészítéshez volt szükség.
Angliában már 1000 és 1500 között is folyt a „sörgyártás”, amelyet nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek is egész nap fogyasztottak. A sörrel szemben, a bort luxusnak tekinteték a világ számos táján. Görögország egyes területein a mindennapi élet részének vélték, és aki nem ivott, kiközösítették, sőt egyenesen bűnösnek tartották.
A középkorban tökéletesítették az alkohol, a pálinka lepárlási folyamatát. A pálinkát, mint desztillált italt, először csak gyógyszerként árulták, majd a középkor végére már italként értékesítették.
Az 1700-as években világszerte egyre nagyobb méreteket öltött az alkoholfogyasztás. Az 1900-as évek elején pedig belátták, hogy az alkohol mekkora problémát jelent, így sok országban illegálissá vált az alkohol birtoklása. Az alkoholtilalom azonban nem szabott gátat a feketepiacnak. Majd a tilalom feloldását követően semmi sem állhatott útjába az alkohol gyártásának és a piacon való értékesítésének