Minden, amit a borszőlőről tudni kell

Ha borszőlőt keresel, amit megehetsz, több dolgot is tudnod kell.
Minden, amit a borszőlőről tudni kell

A csemegeszőlővel azonos fajtájú szőlőt a taxonómia, azaz az élőlények osztályozására szolgáló rendszer szerint osztályozzák. A különböző osztályozások közös tulajdonságokon alapulnak, és a sajátosságok hierarchiája szerint vannak elrendezve. A borkészítésben a nemzetközi szőlőfajták elterjedtebbek, mint az őshonos szőlőfajták.

A borszőlő mellett számos borfajta létezik. Van vörösbor, fehérbor, pezsgő, szeszezett bor, desszertbor és így tovább. Fontos, hogy a borok széles skáláját fedezzük fel, beleértve azokat is, amelyekről még sosem hallottunk. Ez bővíti az ízlését és a tudását a különböző ételekhez legjobban párosítható italokról. A világ minden táján termesztenek szőlőt, és mindegyik a maga egyedi ízével és aromájával járul hozzá az italhoz. Az emberek már több mint 8000 éve élvezik a bort, és ez világméretű hagyomány.

A vörösborok eközben az ízek széles skáláján mozognak. Egyesek könnyűek és gyümölcsösek, míg mások merészek és testesek. A vörösborszőlő-fajták közé tartozik a Cabernet Sauvignon, a Malbec és a Pinot Noir szőlőfajta. A fehérborok viszont általában zöldhéjú szőlőből készülnek. Bár ezek a szőlőfajták nem gyümölcsösek, de közepes testtel, magas savtartalommal és mérsékelt tanninnal rendelkeznek. Gyakran használják őket asztali bornak, de nagyszerű borokat is készítenek belőlük. Ezek a borok citrus, birs és őszibarack ízűek lehetnek.

A merlot egy vörösborszőlő, amely először a bordeaux-i borok fő összetevőjeként vált ismertté. A merlot-t ma már az egész világon termesztik, és egyes szupertoszkániai házasítások részét képezi. Bársonyos textúrájú, gyümölcsös, áfonyás és szilvás ízvilággal rendelkezik.

A vörös- és fehérborok különböző szőlőfajtákból készülnek. A vörösbor több tannint tartalmaz, mint a fehérbor. A szín és az ízek közötti különbséget a szőlő héja okozza. A fehérbor kevesebb tannint tartalmaz, és jellemzően lágyabb, mint a vörösbor. Sokféle borszőlőfajtát használnak a különböző borfajták készítéséhez, ezért az ízlésednek megfelelő fajtát kell kiválasztanod. A legjobb vörösbor mindkét típus keveréke.

A bor savassága savanykássá és ropogóssá teszi a bort, hasonlóan a gyümölcsökhöz. Egyes borokat tölgyfahordóban is érlelnek, ami jellegzetes "tölgyes" aromát adhat nekik. A tölgyfahordók a vanília, a fűszer és a füstösség ízét is átadják. A savasság és a tanninok szintén a két fő oka annak, hogy a vörösbor fanyar és tanninos. Minél tovább érlelődik egy bor, annál kevésbé alakulnak ki benne ezek a jellemzők, és annál lágyabbá válik.

Kapcsolódó cikkek

Mikor kezdjen nyelvet tanulni egy gyerek?

Mikor kezdjen nyelvet tanulni egy gyerek?

Minden szülő azt akarja, ami a gyermeke számára a legjobb, így folyamatosan az internetet nézzük, hogy minél többet tudjuk meg róluk.

Minden, amit a borszőlőről tudni kell

Minden, amit a borszőlőről tudni kell

Ha borszőlőt keresel, amit megehetsz, több dolgot is tudnod kell.

Alkohol sem volt mindig. Maga az alkohol nagy múlttal rendelkezik és még istent is nevezetek el róla, pontosabban a borról.

Az alkohol evolúciója – érdekességek az alkohol történelméből

Az alkohol evolúciója – érdekességek az alkohol történelméből