Minden, amit a borszőlőről tudni kell
A csemegeszőlővel azonos fajtájú szőlőt a taxonómia, azaz az élőlények osztályozására szolgáló rendszer szerint osztályozzák. A különböző osztályozások közös tulajdonságokon alapulnak, és a sajátosságok hierarchiája szerint vannak elrendezve. A borkészítésben a nemzetközi szőlőfajták elterjedtebbek, mint az őshonos szőlőfajták.
A borszőlő mellett számos borfajta létezik. Van vörösbor, fehérbor, pezsgő, szeszezett bor, desszertbor és így tovább. Fontos, hogy a borok széles skáláját fedezzük fel, beleértve azokat is, amelyekről még sosem hallottunk. Ez bővíti az ízlését és a tudását a különböző ételekhez legjobban párosítható italokról. A világ minden táján termesztenek szőlőt, és mindegyik a maga egyedi ízével és aromájával járul hozzá az italhoz. Az emberek már több mint 8000 éve élvezik a bort, és ez világméretű hagyomány.
A vörösborok eközben az ízek széles skáláján mozognak. Egyesek könnyűek és gyümölcsösek, míg mások merészek és testesek. A vörösborszőlő-fajták közé tartozik a Cabernet Sauvignon, a Malbec és a Pinot Noir szőlőfajta. A fehérborok viszont általában zöldhéjú szőlőből készülnek. Bár ezek a szőlőfajták nem gyümölcsösek, de közepes testtel, magas savtartalommal és mérsékelt tanninnal rendelkeznek. Gyakran használják őket asztali bornak, de nagyszerű borokat is készítenek belőlük. Ezek a borok citrus, birs és őszibarack ízűek lehetnek.
A merlot egy vörösborszőlő, amely először a bordeaux-i borok fő összetevőjeként vált ismertté. A merlot-t ma már az egész világon termesztik, és egyes szupertoszkániai házasítások részét képezi. Bársonyos textúrájú, gyümölcsös, áfonyás és szilvás ízvilággal rendelkezik.
A vörös- és fehérborok különböző szőlőfajtákból készülnek. A vörösbor több tannint tartalmaz, mint a fehérbor. A szín és az ízek közötti különbséget a szőlő héja okozza. A fehérbor kevesebb tannint tartalmaz, és jellemzően lágyabb, mint a vörösbor. Sokféle borszőlőfajtát használnak a különböző borfajták készítéséhez, ezért az ízlésednek megfelelő fajtát kell kiválasztanod. A legjobb vörösbor mindkét típus keveréke.
A bor savassága savanykássá és ropogóssá teszi a bort, hasonlóan a gyümölcsökhöz. Egyes borokat tölgyfahordóban is érlelnek, ami jellegzetes "tölgyes" aromát adhat nekik. A tölgyfahordók a vanília, a fűszer és a füstösség ízét is átadják. A savasság és a tanninok szintén a két fő oka annak, hogy a vörösbor fanyar és tanninos. Minél tovább érlelődik egy bor, annál kevésbé alakulnak ki benne ezek a jellemzők, és annál lágyabbá válik.